top of page

Šta je .MP4? .MOV? . MKV? ...

Trenutno ima jako puno video formata, pa ako se bavite video produkcijom ili nekim drugim poslom povezanim sa video formatima verotano ste videli jako puno video extenzija kao što su .MOV, .AVI .MP4, .MKV i sl. U daljem tekstu pokušaću što jednostavnije da predstavim zašto ima toliko puno video formata i koje su njihove prednosti i mane.

Video file extensions. Souce:https://www.motionelements.com/

Extenzije koje vidite na video formatima poput .MP4 ili .MKV su ustvari pakovanja koja sadrže nekoliko različitih kodeka kombinujuću video i audio kodeke (npr. H.264 + MP3) u jedan zajednički format. Ali šta je onda kodek?

Kodek služi za dekompresovanje video materijala kako bi se smanjila njegova veličina uz što manji gubitak kvaliteta slike. Ovo je jako važno kod streaming servisa kao što su YouTube ili Twitch, osim što im štedi skladišni prostor, korisnicima sa sporijim internetom pruža bolje iskustva gledanja i smanjuje vreme učitavanja video sadržaja.

Postoji jako veliki broj kodeka a jedan od najzastupljenijih je svakako H.264 kodek.A titulu najzastupljenijeg dobio je upravo iz razloga što je razlika u klalitetu minimalna a veličina file-a na kraju kompresije je višestruko manja.Od naredne verzije ovog kodeka (H.265) očekuje se jos bolji kvalitet slike kao i još jača moć kompresije. Jedina “mana” ovog kodeka je što je zaštićen patentom pa velike kompanije imaju obavezu da za korišćenje ovog kodeka plaćaju odredjenu sumu novca. Google pokušava da reši ovaj mali finansijski problem pokušavajući da se probije na tržište kodeka sa svojim besplatnim VP8 i VP9 kodecima.

Da se vratimo na pakovanja odnosno extenzije..Postoji veliki broj ovih pakovanja, i svaki ima svoje prednosti i mane.Da ne bih previše komplikovao stvari izdvojiću dva nazastupljenija pakovanja .MP4 i .MKV.

Razlika izmedju pakovanja je uglavnom u broju podržanih kodeka.Pa se tako pakovanje .MP4 može sastojati od po 2 video kodeka (H.264 ili MPEG) odnosno 2 audio kodeka (MP3 ili AAC).

Dok drugo relativno novo pakovanje Matroska odnosno .MKV pakovnje podržava skoro svaku moguću kombinaciju dostupnih video i audio kodeka i ozbiljno preti da u potpunosti zameni trenutno najzastupljenije .MP4 pakovanje.

  Svidja vam se sajt? Donirajte i pomozite da sajt bude još bolji i bogatiji za čitaoce.   

PayPal ButtonPayPal Button

ITDOKTOR © 2017       Proudly created by Uros Andjelkovic

bottom of page