top of page

8 stvari koje možda niste znali o Chromebook računarima

Chromebook računari su prešli dalek put od svog prvog uredjaja Cr-48 iz 2010 godine, i danas su moćniji nego ikad.U daljem tekstu moćićete da saznate neke stvari o ovim računarima koje možda niste znali.

Pixelbook source: www.wired.com

Chrome OS je baziran na Linux operativnom sistemu

Linux je open-source operativni sistem odnosno sistem koji je dostupan svima i dozvoljeno je njegovo modifikovanje.To je upravo ono što je Google uradio sa svojim Crhome OS sistemom. Može se reći da je Chrome OS brendirana Linux distribucija od strane Google-a, nešto slično kao i Android.

Chromebook-ovi su jako bezbedni i za njih skoro da ne postoje virusi

Sigurnost je jedna od najvećih prednosti Chromebook-ova. Veoma su bezbedni i otporni na svaku vrstu virusa.Google je ovo rešio tako što se svaka web stranica ili Google aplikacija pokreće unutar svog virtualnog okruženja i ninajedan način nije povezana direknto sa računarom.Na ovaj način čak iako je neka web stranica zaražena bilo kakvim virusom, onog trenutka kad zatvorite stranicu otklonili ste svaku pretnju.

Podaci se automatski backup-uju

Chrome OS je dizajniran kao Cloud operativni sistem, a s'obzirom da je Chrome OS proizvod Google-a, njegovo primarno skladište je Google Drive. Ovo znači da sve što čuvate na Chromebook računaru automatski je sinhronizovano sa vašim Google Drive nalogom. Takodje sva vaša podešavanja, šifre, omiljene web stranice i slično se automatski čuvaju.Ali ukoliko ne želite da Chromebook automatski pravi rezernu kopiju svega na vašem računaru , ovu opciju jednostavno isključite u podešavanjima.

Chromebook računari imaju najveći broj aplikacija na planeti

U ovom trenutku, Chromebook računari mogu pokretati Chrome wep aplikacije kao i sve Android aplikacija, a za nekoliko meseci Chrome OS će biti u mogućnosti da pokreće i sve Linux aplikacije. Chromebook takodje može pokretati i Windows aplikacije pomoću emulatora kao što su Crossover ili Wine. Ovo čini Chrome OS jednim od operativnih sistema koji može pokrenuti najveći broj aplikacija.

Chrome OS nije "Samo Browser"

Iako je Chrome OS na samom početku bio "samo browser", to odavno nije slučaj. Već godinama su Chromebook računari mnogo više od toga.Kao što ste mogli da vidite u prethodnim rečenicama, Chrome OS je danas kompletan operativni sistem koji može mnogo mnogo više od jednog browser-a.

Sve je povezano sa vašim Google nalogom

Slično kao i kod pasusa o backup-u gde sam napomenuo da je sve povezano sa Google nalogom upravo je to kičma samog Chrome OS-a. Jednostavno sve što budete radili na Chromebook računaru biće povezano sa vašim Google nalogom. Aplikacije koje budete kupili na Android-u biće takodje dostupni na Chrome OS i obrnuto. Čak i ako se olučite za novi Chromebook jednostavnim prijavljivanjem na Google nalog svi vaši podaci i aplikacije biće automatski prebačene na novi uredjaj.

Postoje skrivene opcije dostupne naprednim korisnicima

Jedna od najboljih stvari Chrome OS je njegova jednostavnost.Bukvalno svako može da koristi Chromebook nezavisno od poznavanja samog operativnog sistema. Medjutim ako ste naprediji korisnik i želite da stvari podesite prema svojim potrebama imate i tu mogućnost. Takodje možete se prijaviti za testiranje novih aplikacija i funkcija u razvoju koje nisu dostupni običnim korisnicima.

Chromebook računari mogu pokrenuti Microsft office

Jednoj od najčešćih pitanja o Chromebook računarima jeste da li moguće koristiti Microsoft Office paket.Odgovor je DA, i to na više načina. Ukoliko vam je potrebna jednostavnija verzija možete koristiti MS Office paket koji je dizajniran za Android ili Web aplikaciju Office Online.Pak ukoliko vam ovo nije dovoljno i treba vam kompletan MS Office paket, ovo je takodje moguće koristiti preko ranije pomenutih aplikacija kao što je Crossover. Jedan o najboljih uredjaja sa Chrome operativnim sistem dolazi direkno od Google-a i njegovo ime je Google Pixelbook.

  Svidja vam se sajt? Donirajte i pomozite da sajt bude još bolji i bogatiji za čitaoce.   

PayPal ButtonPayPal Button

ITDOKTOR © 2017       Proudly created by Uros Andjelkovic

bottom of page