top of page

Razlika izmedju Monitor-a i TV-a

Do pre nekoliko godina razlika izmedju monitora i televizora je bila očigledna, a povezivanje računara na TV bilo je skoro nemoguće. Danas je situacija prilično drugačija pa se fizičkim izgledom monitori i televizori ne razlikuju previše a sa računarom se jednako lako povezuju preko HDMI port-a.

source: www.bestusbpoweredmonitor.com

Da li je onda svejedno ako STB kablovskog operatera povežete na monitor, ili pak PC povežete na TV?

Pa i ne baš. Izmedju njih i dalje postoji nekoliko bitnih razlika.

Naime monitori su dizajnirani sa ciljem za konkretne stvari kao što su gaming, video produkcija ili korekcija fotografija. Pa su tako na monitorima vremena odziva(vreme od kada se da komanda do prikaza iste na ekranu) daleko kraća u odnosu na televizore. Vremena odziva na monitorima kreću od 1-6 milisekundi dok odziv na televizorima može biti i do 10x veći, često se i na nekim skupljim modelima televizora može videti vreme odziva od čak 50ms.

Još jedna razlika je što monitori imaju veći izbor odabira refresh rate-a (šta je refresh rate?) a od opcija su dostupni 60hz, 120hz, 144hz pa čak i 240hz za razliku od TV koji uglavnom ne prelazi 100hz. Štaviše većina TV-a sa trocifrenom cifrom refresh rate-a ustvari koristi software kako bi veštački podigli refresh rate a čiji se kvalitet nikako ne može porediti sa onim na monitoru.

Monitori imaju i veći sprektar boja i njihov tačniji prikaz koji je potreban za produkciji slika i video materijala dok televizori uglavnom imaju “cinematic look” koji ima za cilj da neke boje izgledaju lepse i privlačnije za oko, ali ne i tačno i precizno.

Takodje tehnologije koje sinhronizuju refresh rate kao sto su G-sync i V-sync (vise o njima ovde) možete naći na monitoru skoro svakog proizvodjača, dok je na televizorima ovo jako retko i vrlo je teško naći TV sa ovim tehnologijama. Znači monitori su svakako bolji u odnosu na televizore ? Ne, iz razloga što postoje stvari u kojima je TV bolji. Nove tehnologije ekrana uglavom se ugradjuju u televizore i vrlo retko ćete naći monitor koji ima OLED ili QuantumDot ekran.Još jedva stvar koja ide u korist televizorima je njihova veličina pa je izbor daleko veći u odnosu na monitore.

Da rezimiramo, dakle monitori i televizori su dizajnirani za različite potrebe i pored sličnog dizajna koriste se u razlicite srvhe. Prednosti monitora su brzina odziva, tacnost boja i veci refresh rate, dok su sa druge strane prednosti televizora veličina, “cinematic look” i bolji kontrast kao uzrok korišcenja boljih tehnologija ekrana kao što je OLED ekran ili QuantumDot tehnologija.

  Svidja vam se sajt? Donirajte i pomozite da sajt bude još bolji i bogatiji za čitaoce.   

PayPal ButtonPayPal Button

ITDOKTOR © 2017       Proudly created by Uros Andjelkovic

bottom of page