top of page

Šta je Mesh WiFi mreža?

Većina nas je bila u problemu da ma koliko dobar ruter imali postoji ta jedna soba u kojoj je WiFi signal jako slab ili ga uopšte nema.U ovakvim situacijama ljudi pribegavaju raznim extender-ima, dodadnim ruterima uključujući i Mesh extenderima. Ukoliko niste sigurni šta je Mesh WiFi i zašto je on bolji od ostalih WiFi extendera i dodatnih rutera, objašnjenje sledi u nastavku teksta.

Mesh WiFi konfiguracija sastoji se iz više članova (mini rutera) koji komuniciraju izmedju sebe i tako pojačavaju WiFi signal i njegov domet. Jedan član potrebno je konektovati sa primarnim ruterom za internet a nakon toga ostale članove možete rasporediti prema vašim potrebama. Verotavno se pitate, ali čekaj zar to nije isto kao i moj WiFi extender ili stari ruter od kojeg sam napravio Bridge/Repeater mrežu? Zapravo i nije, naime WiFi extenderi rade tako što kreiraju potpuno novu mrezu i novi SSID (Ruter SSID: Mojnet / Extender SSID: mojnet_ext) i na ovaj način brzina WiFi interneta moze da se smanji izmedju 30-50%. Malo skuplji extenderi imaju mogućnost da koriste isti SSID ali većina uredjaja nije dovoljno “smart” da se svaki put automatski prebace na SSID koji ima jači signal.

Mesh sa druge strane koristi samo jednu mrežu i jedan SSID na svim članovima Mesh mreže pa je prebacivanje sa jednog člana na drugi gotovo neprimetno i dešava se u deliću sekunde. Takodje Mesh mreža koristi 2 različite mreže, odnosno jednu za deljenje internet-a sa uredjajima koji su povezani a drugu za medjusobnu komunikaciju izmedju članova Mesh mreže, na ovaj način gotovo da nema nikakvih smanjenja brzine interneta, za razliku od klasičnih extendera koji jednu istu mrežu koriste i za medjusobnu komunikaciju sa ruterom kao i za komunikaciju sa ostalim uredjajima na WiFi mreži.

bottom of page