top of page

Šta je to M.2 slot i čemu on služi?

Iako su trenutno jako brzi 2.5 inch-ni SSD-ovi na tronu, napredak u tehnologiji skadišnih diskova doprineo je tome da diskovi budu još manji i još brži.Tu dolazi novi M.2 slot koji skladišnim diskovima omogućava znatno veće brzine.

Iako je SSD stigao relativno skoro, verovatno se pitate zašto nije ostao isti konektor odnosno SATA3 konektor.Naime problem je u samom SATA3 konektoru koji ima prosečnu brzinu od 550-600MB po sekundi i samim tim ograničava brzinu skladišnih diskova čiji se brzine povećavaju iz dana u dan.

Upravo iz ovog razloga nastao je M.2 slot koji koristi magistralu PCI Express 3.0 X4 i tako teoretski omogućava diskovima brzinu do čak 4GB po sekundi.Iako je ova brzina samo teoretska, Samsung je sa svojim NVMe SSD 960 EVO jako blizu maksimalnoj brzini sa brzinom čitanja od 3.2GB po sekundi, odnosno brzinom upisa od 1.8GB po sekundi.

M.2 slot nije namenjen samo skladišnim diskovima već ga je moguće koristiti u druge svrhe odnosno slot se može koristiti i za WIFI kao i Bluetooth kartice a ovaj slot pruža nešto stabilnije i brže iskustvo u odnosu na standardne USB adaptere.

Da se vratimo na same diskove, naime ono što je bitno pri kupovini M.2 diskova je obavezna provera PCI express-a na kojem m.2 disk funkcioniše iz razloga što se na tržištu mogu naći i M.2 diskovi koji koriste PCI-E 2.0 pa čak i PCI-E 1.0 , pa su njihove brzine znatno manje, odnosno njihova brzina je limitirana i kreće se od 500-600 mb/s i nema promena u peformansama u odnosu na standardne SSD-ove.Takodje bitna stvar koju treba napomenuti je da iako M.2 slot ima jedno ime, koristi više različitih konektora kojih ima ukupno četiri. "B" i "M" konektori za skladišne diskove i "A" i "E" konektori za wireless i bluetooth kartice.

Iako su trenutno M.2 diskovi najbrži na tržištu, vrlo brzo se približavaju teoretskom limitu od 4GB/s.Ako uzmemo u obzir da se tehnologija skadišnih diskova jako brzo razvija vrlo je verovatno da će ovaj slot biti prevazidjen u kratkom roku a njega zameniti neki brži.

bottom of page