top of page

.doc ili .docx? Koja je razlika?

Vrlo je verovatno da već znate da su .doc i .docx ekstenzije za Microsoft Word dokumente.Ali da li znate koja je konkretna razlika izmedju ove dve ekstenzije? Ukoliko niste medju onima koji već znaju, detaljne informacije pronaćiće te u daljem tekstu.

Već dugi niz godina Mirosoft Word dokumenta čuvala su se pod ekstenzijom .doc odnosno "document" što je i logično zar ne? Medjutim novije verzije Microsoft Word-a čuvaju dokumente u ekstenziji .docX ali zašto baš X?

Naime, .doc ekstenzija je vlasnička ekstenzija što znači da ova ekstenzija kodira tekst, slike i ostale dodatke samo za Microsoft Word pa vrlo često kada .doc dokument otvorite u nekom drugom tekstualnom programu poput "Google docs" ili "Apple pages" tekst obično bude drugačiji ili pun nepoznatih karaktera a slike razbacane svuda po dokumentu.

Ekstenzija .docX sa druge strane nema problema sa otvaranjem u drugim programima ali zašto? Nova ekstenzija kodira text u programskom jeziku XML(eXtensible Markup Language). XML ima jako puno prednosti a prva i najbitnija je što je program Open-source odnosno otvoren za sve korisnike pa je iz istog razloga i široko prihvaćen. Od ostalih prednosti ove vrste kodiranja dokumenata su: manja ranjivost na viruse, puno manje grešaka koje se mogu dogoditi, kao i korišćenje manje računarske snage nego .doc ekstenzija pa se veći fajlovi generalno brže otvaraju i čuvaju.

Ono što možemo zaključiti je da je noviji standard bolji u svakom pogledu i da ukoliko i dalje koristite Microsoft Word koji čuva dokumente u .doc formatu predjete na noviji, tačnije Microsoft Word 2007 ili noviji.

bottom of page