top of page

Play Station 5: Datum izlaska i sve što znamo do sada

Xbox One X je doslovno "prešišao" PlayStation 4 Pro i postao najjača konzola na tržištu za sada.Ali da li u medjuvremenu SONY sprema svoju next-gen konzolu u formi PlayStaion-a 5?

Datum izlaska?

Kompanija SONY još uvek se nije zvanično izjasnila oko datuma izlaska nove konzole.Jedan od glavnih razloga je odlična prodaja trenutne PS4 konzole, koja trenutno nosi titulu najprodavanije konzole u istoriji.Tako da nema smisla objavljivati datum njegovog naslednika zar ne? Medjum Damian Thong, jedan od glavnih analitičara kompanije MCS (Macquarie Capital Securities) predvidja da bi novu konzolu mogli da očekujemo već krajem ove godine, ili početkom sledeće.Uglavnom se ovakve izjava ignorišu, medjutim Damian je ranije predvidjao vreme izlaska konzola vrlo precizno, pa se njegove izjave itekako mogu uzeti u obzir.

Koliko će biti jak PlayStation 5?

S'obzirom da još uvek nema zvaničnik informacija od kompanije, vrlo je teško tačno odrediti ovako nešto,medjutim možemo pogledati čime konkurencija trentno raspolaže i kako bi Sony mogao da uzvrati. Konkurent je naravno Xbox One X. Ova konzola poseduje osmojezgreni procesor brzine 2.3ghz, uparen sa 12GB Grafičke DDR5 memorije brzine 1172MHz. Kao što je uvek bio slučaj sa konzolama, njihov cilj je uvek bio odnos i balans cene i performansi. Taj balans trenutno je na strani Xbox One X konzole pa za uložen novac imaćete dosta bolje 4k iskustvo u odnosu na PS4 Pro konzolu. Sony će sledećom konzolom gledati da ponudi jaču konzolu za još manju cenu nego što je ona sad i tako uzvratiti udarac Xbox One X konzoli.

Koja će biti cena PlayStation 5 konzole?

Kako još uvek ne znamo koje će komponetne krasiti novu konzolu, teško je predvideti cenu.Medjutim s'obzirom da se od sledeće konzole očekuje da bude jeftinija od konkuretne Xbox konzole, cena bi mogla da se kreće izmedju 400-500 Eura.

Podrška za PlayStation 4 igrice?

Jedan od velikih zamerki fanova PS4 konzole bila je ta što konzola nije imala mogućnost puštanja igrica ranijih konzola. Iako je Sony kasnije ponudio cloud igranje nekih od starijih naslova uz pretplatu,to nije zadovoljilo krajnje korisnike. Nadamo se da je Sony naučio lekciju, i da će ovaj put jednostavno morati da uključi kopatibilnost bar za PS4 igrice u sledećoj konzoli.

Šta vi mislite o sledećoj konzoli kompanije Sony i da li je možda još uvek rano za istu? Ostavite vaše misljenje ispod u komentaru ili na Facebook stranici IT Doktor (facebook.com/itdoktor.rs)

bottom of page