top of page

Šta je "Supersampling"

Uglavnom je najbolji izbor da igricu koju igrate podesite na rezoluciji koju poseduje vaš monitor.Što i jeste preporučljivo,ali u slučaju da ste upravo kupili nov računar sa GTX 1080 ili sličnom grafičkom karticom a imate monitor 1080p (FULL HD ) i to vam jednostavno nije dovoljno, e tu dolazi "supersampling" odnosno virtualno povećanje rezolucije.

Supersampling je namenjen samo igricama, postoje i druge opcije za virtualno povećanje rezolucije kod nekih aplikacija ali to uglavnom izgleda jako jako loše i nije vredno truda.Sa druge strane ova funkcija u igricama funkcioniše besprekorno.

Kako supersampling funkcioniše?

Onog trenutka kada uključite recimo 4x supersampling grafička kartica renderuje sliku u 4k rezoluciji nakon toga uzima vrednost boje 4 piksela i njihov prosek stavlja u jedan piksel. Na ovaj način 4k slika se sada crop-uje na 1080p kako bi mogla da se prikaže na 1080p monitoru a kvalitet prikazane slike je bolji u odnosu na originalnu 1080p rezoluciju.

Kako se uključuje supersampling?

Kod popularinijih igrica ovu opciju imate u video podesavanjima i neretko je kombinovana sa antialiasing-om (više o tome ovde). Ova opcija stoji pod imenom SSAA odnosno "SuperSampeAntiAliasing". Ukoliko u nekoj igrici ne postoji ova opcija, supersampling je moguće ukjučiti i kroz aplikaciju vaše grafičke karte. Kod AMD-ovih grafičkih kartica ova opcija se zove "Virtual Super Resolution" dok se kod Nvidia grafičkih ova opcija zove "DSR-Factors".

Kod supersamnpling-a nije sve tako sjajno. Pa tako ova funkcija višestruko više koristi resurse vaše grafičke kartice, pa ukoliko nemate neku od "high-end" grafičkih kartica poput Nvidi-e GTX 1070 i 1080 ovu opciju ipak ostavite isključenu.U svakom slučaju "ne boli" pa budite slobodni da je isprobate i sami odlučite da li je vredno žrtvovati nekoliko frejma zarad bolje grafike.

bottom of page