top of page

Uvod u mehaničke tastature

Mehaničke tastature su sve popularnije ovih dana, rekao bih sa razlogom.Većina gejmera kao i programera prelazi sa klasićnih membranskih tastatura na "tvrdje" i brže mehaničke tastature.U daljem tekstu pričaćemo šta su mehaničke tastature i kako se one razlikuju od klasičnih membranskih.

Princip funkcionisanja tastature

Da bi razumeli zašto su mehaničke tastature odlična stvar, moramo razumeti kako tastature generalno funkcionišu.U osnovi svaka tastatura (i membranska i mehanička) funkcioniše baš kako i zamišljate: Pritiskom na dugme, dugme dolazi u dodir sa elektronskom tablom koja dalje šalje signal računaru a on dobijenu informaciju pretvara u komandu. Ono što pravi prazliku izmedju različitih tipova tastature je način na koji dugme dolazi u dodir sa električnom tablom unutar tastature.

Većina običnih standardnih tastatura funcionišu sa membranama, odnosno izmedju dumgeta i električne table nalazi se gumena ili silikonska membrana.Takva tastatura ima samo dve pozicije dugmeta, gore i dole,odnosno "on" i "off" i vrlo često zbog lošijeg kvaliteta membrana kod jeftinjih tastatura dolazi do cepanja iste, a zamena samo membrane zbog jednog dugmeta je neisplativa i u većini slučajeva nemoguća.

Za razliku od membranskih tastatura, mehaničke tastature rade na drugačijem principu. Naime svako dugme je jedinsveni sistem sastavljen od mehaičkih delova i opruge a tastatura registruje taster već na polovini , pa je kucanje i rad samim tim brže.Napomenuo sam da je svako dugme jedinstven sistem sam za sebe, tako da ukoliko se neko dugme pokvari (što se jako retko dešava) ili se polomi ili ošteti jednostvano možete promeniti samo to dugme, bez otvaranja tastature i nezavisno od ostalih dugmića. Kod kvalitetnijih modela u kutiji se nalaze nekoliko rezervnih dugmića i neophodna štipaljka za menjaje istih.

Zašto su mehaničke tastature super

Njihova najveća prednost je upravo fleksibilnost.Membranske tastature nemaju neki poseban izbor, jednom kada je kupite takva je kakva je i ukoliko vam se tvrdoća ili zvuk prilikom tastera ne svidja, bićete primorani da kupite drugu. Sa druge strane mehaničke tastature nude izbor, pa pri kupovini možete izabrati "switch" koji vam najviše odgovara u zavisnosti da li volite mekši, tvrdi, "clicky" ili nečujni switch.Još jedna prednost je vek trajanja, svako dugme na mehaničkoj tastaturi ima vek od 50 miliona pritisaka.Mehaničke tastature su daleko superiorne u svakom smislu u odnosu na membranske, a on što membranske i dalje drži na tržištu je njihova cena, pa su membranske daleko jeftinije i "dovoljno dobre" za ljude koji računar koriste samo za osnovne potrebe.

Vrste "switch-eva"

Trenutno najprodavaniji i najkvalitetniji switch-evi na tržištu su Cherry MX. A različiti profili ovih switch-eva obeleženi su različitim bojama. U svom asortimanu Cherry ima MX blue , MX brown, MX clear, MX red , MX black i još nekoliko manje popularnih switcheva.Svaki od ovih ima svoje karakteristike a na vama je da izaberete one koji vama najviše odgovaraju. U video snimku ispod možete videti na koji način svaki Cherrz switch funkcioniše i koji zvuk reprodukuje.

  Svidja vam se sajt? Donirajte i pomozite da sajt bude još bolji i bogatiji za čitaoce.   

PayPal ButtonPayPal Button

ITDOKTOR © 2017       Proudly created by Uros Andjelkovic

bottom of page