top of page

Gaming na serverskim Intel Xeon procesorima?

Šta su uopšte serverski procesori?

Serverski procesori su namenjeni računarima koji rade bez prestanka, a dizajnirani su sa ciljem da budu stabilniji, efikasniji i da troše manje električne energije. Potrošnja procesora je generalno jako mala, ali ako ste hosting kompanija koja ima na hiljade računara koji su u uporebi 24/7, ova razlika u potrošnji znači puno.Najpozatiji procesori ove vrste su svakako Intel-ovi procesori iz serije Xeon (ZION).Jedan od razloga zašto kućni računari retko dolaze sa ovim procesorima je problem uparivanja i kompatibilnost sa drugim komponentama. Većina Xeon procesora zahteva posebnu vrstu RAM-a odnosno ECC RAM, a što se tiče problema sa uparivanjem ovih procesora sa "klasičnim" dekstop računarima, problem je socket, odnosno podnožije koje se u većini slučaja razlikuje.Mada to nije slučaj sa svim Xeon-ima, pa nekoliko serija ovih procesora imaju socket 1155 i 1156, isti onaj kao kod procesora iz CORE i3,i5,i7 serije.

Intel Xeon

Zašto bi iko koristio Xeon procesore za gaming?

Procesori iz Xeon serije su generalno jako moćni procesori sa ogromnim potencijalom za overclocking.Neki od ovih procesora od pre nekoliko godina su danas daleko jeftiniji i nude odlične performanse za uložen novac.Uzeću za primer Xeon x3430 procesor koji koristi socket 1156. Ovaj procesor trenutno možete naći na Aliexpressu za neverovatnih 7$.(LINK , ukoliko niste sigurni kako da kupite sa Aliexpress-a kliknite OVDE).Ovo je naime četvorojezgreni procesor sa 4 thread-a, i ukoliko se overclok-uje na nekih 3 do 3.5Ghz, staje rame uz rame sa Ryzen 5 i čak u nekim testovima i sa Ryzen 7 serijom ADM-ovih procesora u gaming performansama.Ukoliko x3430 uparite sa nekom od matičnih ploča iz P55 serije bićete itekako iznenadjeni mogućnostima ovog procesora. Ukoliko vam starije podnožije i nešto stariji RAM (DDR3) nije problem.Moja preporuka je da svakako probate ovu kombinaciju.

U narednim nedeljama spremam računar baš sa ovim procesorom, a kompletan test i njegove performanse objaviću ovde na sajtu.Prijavite se na email servis ili dozvolite primanje notifikacij kako ne biste propustili test.

bottom of page