top of page

Šta je CoinHive web miner?

Ukoliko ste čuli za CoinHive, vrlo je verovatno je da ste pročitali u nekom članku u kojem piše da je to VIRUS koji je "thepiratebay" sajt koristio da bi koristio procesorku snagu računara svojih posetioca za majnovanje kripto-valuta.Iako u svim medijima možete da pročitate kako je CoinHive Virus ili Malware, to je potpuno pogrešno.

Šta je CoinHive? CoinHive je skripta koja koristi procesorku snagu psetioca website-a za majnovanje Monero kriptovalute.Skripta se pokreće samo nakon prihvatanja UPITA koji je prethodno prikazan korisniku.

 

Kako ova skripta funkcioniše?

CoinHive je JavaScript miner za kriptovalutu po imenu Monero.Miner se implementira na website, a korisnici ga mogu pokrenuti direkno iz browser-a bez ikakvog skidanja aplikacije.Nekolicina website-ova koristi CoinHive umesto dosadnih reklama, poput onih gde vam se pri svakom kliku na stranici otvori nova pop-up reklama.

 

Sta dobijaju vlasnici CoinHive skripte na svom website-u?

Koristeći procesore posetilaca, CoinHive svojim vlasnicima skuplja Kriptovalutu Monero. Što više posetilaca veća je naravno i zarada.(Više o kriptovalutama pročitajte OVDE).Vlasnici na ovaj način mogu ukloniti reklame sa svojih stranica i učiniti sajt funkcionalnijim i lepšim.

 

Zašto AdBlock i slični programi blokiraju skriptu?

Glavni krivac za ovo su mediji koji su neverovatnom brzinom proširili lažnu vest da je CoinHive virus.A kompanije poput AdBlock-a iskoristili su ovo kako bi svoje korisnike brže-bolje zaštitili od ovog "opasnog virusa".

 

Kako CoinHive utiče na računar posetioca?

CoinHive koristi jako mali procenat procesorske snage računara, pa ukoliko nemate jako star računar, nećete ni primetiti da CoinHive radi.CoinHive nije ni malo štetan i ne škodi računaru ni na koji način.U većini slučajeve su krivci za viruse upravo POP-UP reklame sa raznoraznih sajtova.

 

Zaključak

Dakle, CoinHive nije nikakav virus,i ukoliko neki sajt nudi ovu opciju u zamenu za prikazivanje reklama,svakako to prihvatite. Na ovaj način obezbediće te sebi prijatnije iskustvo bez dosadnih reklama, a takodje ćete podržati vlasnika website-a i omogućiti mu dodatnu zaradu.

bottom of page