top of page

Apple namerno usporava starije uredjaje

Jedan korisnik Reddit-a primetio je da Apple namerno usporava starije telefone kod kojih je vremenom opao kapacitet baterije.Iako su se iPhone korisnici oduvek žalili na usporavanje nakon nadogradnje sistema, sada ima i dokaza za to. Naime Apple softverski smanjuje brzinu procesora u zavisnosti koliko je kapacitet baterije oslabio tokom vremena.Na ovaj način produžava se baterija ali se performanse žnačajno oslabljuju.

Geekbench programer John Poole testirao je ovo na modelima Iphone 6s i Iphone 7, i utvrdio da verzije iOS 10.2.1 i 11.2.0 imaju ovu funkciju, odnosno oslabljuju performanse u korist baterije.

Neki od korisnika prijavili su da je promena baterije povratila performanse i da se brzina procesora nakon zamene vratila u normalno stanje.Ukoliko ste korisnik nekih od modela 6, 6s i iPhone 7 modela i primetite da je uredjaj znatno sporiji nego ranije, preporuka je da odradite test u nekoliko aplikacija poput Geekbench-a i utvrdite da li je vaš procesor oslabljen zbog baterije slabijeg kapaciteta.

Na slici ispod možete videti Tweet jednog korisnika koji je testirao uredjaj pre i posle zamene baterije na iPhone 6 modelu.

"Dakle istina je da Apple namerno usporava starije iPhone telefone. Dokaz: Moj iPhone 6 kupljen je pre 3 godine i u skorije vreme je postao jako spor. Aplikacija "CPU DasherX" pokazuje da je procesor telefona oslabljen i da radi na 600MHz.Nakon promene baterije, brzina procesora se vratila na podrazumevanih 1400MHz."

bottom of page