top of page

Čemu služi pause/break dugme na tastaturi

Dugme pause/break potiče još iz 19og veka kada se koristilo da prekine ili pauzira slanje telegrafa izmedju dve stanice. Kasnije je ovo dugme ostalo kao dugme za pauziranje ili stopiranje kod DOS sistema kada je u pitanju bila dugačka informacija za koju nije bilo vremena da se pročita.A nakon toga i za pauziranje nekih igrica, pa čak i gašenje nekih pokrenutih programa.

Ali, da li dugme pause/break ima neku svrhu danas?

I DA i NE, vrlo je verovatno da pomenuto dugme nikad do sada niste upotrebili.Medjutim postoje nekoliko stvari kod kojih bih vam ovo dugme dobrodošlo.

1. Pauziranje boot screen-a.

Ukoliko ste želeli da vidite šta to piše sitnim slovima svaki put kada uključite računar, upravo ovo dugme će pauzirati ekran i sve dok budete držali dugme pritisnuto moćiće da pročitate šta piše.Iako ova funkcija ne funkcioniše baš na svakom računaru, u svakom slučaju pri sledećem uključivanju računara možete da probate i saznate sami.

 

2. Pauziranje text-a u CMD-u.

Ukoliko imate posla sa CMD-om i velikim brojem tekstualnih informacija.Pause/break dugme možete iskoristiti za pauziranje programa i ispisivanje informacija kako bi uspeli da pročitate ono što vas zanima.

 

3. Prečica za "system properties"

Još jedna fukcija ovog drugmeta sa kombinacijom "Windows" dugmeta je otvaranje prozora sa informacijama o sistemu odnosno "system properties" Pa sledeći put kada vam bude potreban ovaj prozor, jednostavno iskoristite windows+break/pause.

bottom of page