top of page

Zašto bi trebalo da razmislite o prelasku na Linux?

Pri kupovini računara na našim prostorima nemate baš puno izbora što se tiče oprativnih sistema, uglavnom korisnici biraju Windows OS i jako mali broj korisnika se odlučuje za MacOS, odnosno operativni sistem kompanije Apple,dok pored njih Linux pada u senku iako on poseduje neke prednosti u odnosu na njih.

Šta je Linux ?

Ako ste već upoznati onda preskočite ovaj pasus i predjite na sledeći.Ukoliko niste, Linux je bestplatni "open-source" operativni sistem, što znači da je kod (code) sistema otvoren za svakog, i dozvoljeno je njegovo izmenjivanje.Tehnički LINUX je ime za sam karnel, odnosno jezgro samog kod-a.Medjutim ljudi su navikli da ceo operativni sistem zovu LInux. Zbog toga što je Linux otvoren za izmenjivanje koda , na njemu je moguće izmeniti skoro sve, što su neki programeri iskoristili da naprave svoje jedinstvene distribucije, ili bolje pozanto "distros" sistema.Svaki je na svoj način drugačiji, sa jedinsvenim izgledom i aplikacijama.Neke od najpoznatijih su Ubuntu,Linux Mint i Zorin OS.Ako želite da isprobate neki od ovih, linkovi su zakačeni za njihova imena pa budite slobodni da kliknete i saznate vise o svakom posebno.

Iako se ne računa kao pun Linux sistem, Andorid je zapravo zasnovan na Linux karnelu, odnosno na njegovom kod-u.Takodje većinu serverskih računara pokreće Linux.Pa je host većini sajtova koje svakodnevno posećujete upravo na Linux računaru.

Koje su prednosti Linux OS-a ? Prva prednost Linux sistema je ta sto je besplatan, pa ga je moguće instalirati na bilo kom računaru uvek i svuda. Distribucije uglavnom dolaze sa preinstaliranim programima ukljućujući one za office i one za editovanje slika koji su takodje besplatni.Linux ima bolju zaštitu od virusa nego konkurencija pa anti-virus programi u većini slučajeva nisu potrebni.Iako Linux ne garantuje 100% zaštitu od virusa, prosečni korisnici nebi trebalo da brinu o svojoj bezbednosti jer je broj virusa za Linux neuporedivo manji u odnosu na konkurentne operativne sisteme. Takodje Linux ne zahteva jak Hardware, pa operativni sistem radi glatko i na starijim računarima.Posebno ću pomenuti Puppz Linux i Linux Lite, čiji su zahtevi smanjeni na minimum.Ako imate stariji računar koji radi jako sporo na drugim operativnim sistemima, probajte jednu od navedenih verzija i vrlo verovatno je da će te primetiti veliki skok u brzini.

Koliko je teško instalirati Linux?

Linux je oduvek zvučao kao operativni sistem koji koriste samo profesionalci, ali instalacija i samo pokretanje Linux-a je danas mnogo lakše nego što je bilo pre nekoliko godina. Linux možete instalirati na kao i svaki drugi operativni sistem, a takodje se može koristiti direktno preko USB flash-a, pa svoju verziju Linux-a možete uvek nositi sa sobom(Kompletan tutorijal za pokretanje Linux-a sa UBS flash-a možete naći u delu "Tutorijali" na ovom sajtu). A ukoliko želite da kopletan računar sa Linux operativnim sistemom nosite u dzepu, Linux je moguće instalirati i na "Raspberry Pi" mini računaru.

bottom of page