top of page

Zašto dve kamere na telefonu?

Sve više telefona pozanith kompanija, danas implementiraju sistem sa 2 kamere na svojim telefonima, ali zašto? i kakva je prednost ovakvih kamera u odnosu na one sa 1 senzorom?

Da krenemo od početka i od prvog telefona sa 2 kamere.U pitanju je bio telefon iz 2011 godine iz kompanije HTC, a model je bio EVO 3D. Telefon je posedovao 2 identična senzora kamere, a cilj je bio pravljenje 3D fotografija, tako što bi senzori fotografisali dve slike u isto vreme iz razlilčitih uglova i kasnije bi software te dve slike spojio nakon čega bi se dobio 3d efekat.

Brzo nakon modela EVO 3D ista kompanija se odlučuje na sledeći model sa dve kamere ovog puta je u pitanju One m8, medjutim ovog puta cilj nisu bile 3D fotografije.Naime telefon je koristio dva razlčita senzora, gde je prvi bio običan a drugi za odredjivanje daljine objekta koji se fotografiše kako bi se dobili bolji efekat zamagljenja pozadine.Iako sistem nije funkcionisao baš najbolje, da je koncept bio dobar pokazuje činjenica da većina današnjih premijum uredjaja koristi upravo ovakav sistem.

5 godina kasnije pojavljuje se jos jedan model sa 2 kamere, u pitanju je model G5 kompanije LG.Ovog puta 2 kamere ne funkcionisu uzajamno već oba senzora funkcionišu svako za sebe.Naime prva kamera je opremljena senzorom od 16mpx dok je druga opremljena sa 8mpx "super wide" senzorom čiji je zadak bio pravljenje ultra širokih fotografija op 135 stepeni.Željeni senzor je bilo moguće izabrati kroz aplikaciju za kameru.

Iste godine Huawei nam je predstavio svoj model P9 koji je takodje koristio sistem sa 2 kamere.Huawei se u cilju ostvarenja kvalitetnijih fotografija odlučio za sistem gde je glavna kamera bila u boji i koristila se isključivo za prikupljanje što tačnijih boja dok je druga kamera bila crno-bela i koristila za prikupljanje svih ostalih informacija.Kasnije bi software spojio ove dve fotografije u jednu kako bi se dobila tačnost i jačina boje od jednog , a oštrina i kvalitet slike od drugog senzora.

U 2017 godini trend se nastavlja pa većina današnjih kompanija ima telefon sa implementiranim sistemom od 2 kamere.Neki od ovih kompanija su Apple (IP 7+, IP8+, IP X), Samsung (Note8), Huawei (p10, mate9, mate 10) i mnoge druge.I dok različiti modeli nude različite opcije i rešenja, suština je da se kompanije za ovaj potez odlučuju isključivo zbog poboljšanja kvaliteta samih fotografija.

bottom of page