top of page

Microsoft konačno priznao da je Windows phone mrtav

U seriji postova na Twitter-u, Joe Belfiora iz kompanije Microsoft otkrio nam je da kompanija više neće praviti nove aplikacije i nove hardverske komponente za Windows 10 mobile. Iako su se mnogi korisnici Windows Phone-a nadali da ce Microsoft i dalje unapredjivati svoj mobilni operativni sistem ispostavlja se da je Microsoft ipak odlučio drugačije.Naime Microsoft se odlučio da operativni sistem stavi u takozvani "servicing mode" ili mod u kojem ce Windows Mobile dobijati update za sigurnosne ispravke i za ispravljanje pojedinih bug-ova za vec postojeće korisnike.

WIndows phone is dead

Microsoft-ova mobilna platforma je mrtva već više od godinu dana ali kompanija to nikad nije priznala sve do sada.Joe je takodje napomenuo neisplativost u razvoju aplikacija za Windows Phone uredjaje zbog jako malog broja korisnika i da većina kompanija ne želi da investira u WIndows Store.

Sada je jasno da se Microsoft suočio sa realnošću da korisnici ne žele Windows na svojim uredjajima.Što pokazuje i činjenica da zadnjih godina Microsoft sve više vremena ulaže u razvijanje aplikacija za Ios i Android. Tako da nas uskoro očekuje i verzija njihovog internet pretraživača "Edge" za obe pomenute platforme.

bottom of page