top of page

Šta je to PPI i čemu služi

Da krenem od same oznake PPI, oznaka PPI stoji za Pixel Per Inch ili ti kolicinu pixela po jednom Inchu. Ali sta to ustvari predstavlja ?

Na primer rezolucija od 1280x720 iliti HD rezolucija ce na telefonu od 5inch-a izgledati kristalno cisto ali ukoliko istu rezoluciju stavite na bioskopsko platno slika ce izgledati uzasno.Tu dolazi gustina pixela (PPI) odnosno odnos pixela i velicine ekrana. Racunanje PPI je vrlo jednostavno, uzme se kvadrat sa stranicama od jednog inch-a i povuce se dijagonala po sredini (Kao sto je prikazano na slici.). I kroz koliko pixela linija prodje tolika je gustina pixela po jednom inchu.

PPI

Dakle veci PPI je uvek bolji? Ali da li je bas tako? Ne bas. Previliki PPI bi znacio vise pixela za obradu sto bi znacilo da vam treba jaca procesorska i graficka snaga, takodje i potrosnja baterije bi bila veca. Zato se vece kompanije drze pravila "dovoljno dobro" kako bi nasli neku zlatnu sredinu gde ljudsko oko ne vidi svaki pixel ponaosob a isto tako ne preuvelicava broj PPI bez potrebe.

Naglasicu jos i da za kvalitet slike nije bitno samo kolika je gustina pixela vec i ostale karakteristike ekrana kao sto su kontrast, tacnost boje ekrana kao i vreme odziva svakog pixela.Ali je pored toga velika gustina pixela svakako pozeljna.

bottom of page