top of page

Novi google Pixel 2 i Pixel 2XL

Google je predstavio drugu generaciju svojih Pixel uredjaja, Pixel 2 i Pixel 2 XL. Dok Pixel 2 izgleda skoro identicno svom predhodniku, Pixel 2 XL je pretrpeo izvesne promene u dizajnu: Display je sada umesto 5.5 incha porastao na 6, i prati korak sa konkurencijom smanjujuci ivice ekrana. Mada kako se cini konkurencija je to ipak malo bolje uradila (Note8 i Iphone X). Sa druge strane manji brat Pixel ima ekran od 5 incha, sa kockastim dizajnom i dosta vecim ivicama i jako je slican proslogodisnjem modelu. Jedina razlika izmedju ovo i proslogodisnjeg je zadnja strana drugacija gde je kamera malo vise izbacena u odnosu na prosli model.

Sto se tice hardverskih komponenti ovako nesto je bilo i za ocekivati.Oba uredjana PIxel 2 i Pixel 2 XL poseduju Snapragon procesor 835, 4gb RAM i dolaze u 2 memorijske opcije 64GB i 128GB. Oba udredjaja imaju stereo zvucnike sa prednje strane kao i isti OLED display ali sa razlicitim rezolucijama.Naime manji PIxel ima rezoluciju 1920x1080 i gustinu pixela od 441 PPI( Vise o znacenju gustine ekrana procitajte ovde). Dok je kod velikog Pixel-a rezolucija 2880x1440 sa gustinom od 538 PPI.

Losa vest za neke korisnike je izuzece 3.5mm ulaza za slusalice, ove godine pixel uredjaju dolaze samo sa jednim USB-C portom (Zasto se sve vise kompanija odlucuje za ovaj izbor procitajte ovde) ali u pakovanju za telefon dolazi "USB-C to 3.5mm" adapter.

Ono sto je urodilo plodom kod kupoivine dela HTC kopanije jeste "active edge" tehnogija koju smo mogli video na HTC U11 uredjaju. Naime tehnologija radi "stiskanjem" uredjaja sa strane kako bi upalili odredjenu aplikaciju u ovom slucaju to je "google assistant".

Ono sto google kaze da je najbolja opcija ovog uredjaja je zapravo kamera koja je dobila ocenu 98, koja je do sada najveca ocena ikad data za kameru na telefonu (Iphone 8 ima ocenu od 94). Oba telefona poseduju 12.2MP zadnju kameru sa otvorom od f/1.8 (Vise o znacenju otvora na kemeri procitajte ovde.) koja poseduje opticnu i elektronsku stabilizaciju slike i usto vreme. Kamera koristi takozvanu "dual-pixel" tehnologiju koja deli svaki pixel na pola koja omogucava brzi autofokus kao i bolji "PORTRET" mod sa zamagljivanjem pozadine. Google kaze da bi ova tehnologija trebalo da radi i kod slikanja objekata a ne samo na ljudima. Ova opcija ce takodje biti dostupna i na prednjoj kameri od 8mp. Google je takodje dodao i opciju "motion photos" koja je identicna Iphon-ovoj opciju "live photos" koja snima 3sec svaki put kada slikate.Jos jedna novina kod nove Pixel kamere je i prosirena realnost (Augmented reality). Vise o prosirenoj realnosti i njenim mogucnostima procitajte OVDE.

Google ove godine nudi neogranicen cloud prostor za slike i video snimke u originalnoj rezoluciji i bez kompresije za razliku od drugih uredjaja i proslogodisnjih modela. Jos jedna opcija pokupljena on konkurecije (samsung) je "Always-ON" display koji prikazuje vreme i notifikjacije dok je telefon zakljucan. Razlika kod ove opcije u odnosu na Samsung je sto prikazuje trenutnu pesmu u dodnjem delu ekrana za koji vam ne treba internet konekcija i koja sve radi lokalno.Kansije mozete pogledati celu istoriju pesama koju je vas telefon prepoznao dok ste bili u kaficu ili slusali muziku na radiju.

Pixel 2 telefon dolaze u 3 boje, za koje je google odabrao simpaticna imena. Just black (jednostavno crna), Kinda blue (Nesto kao plava) i Clearly white (Cisto bela.) Dok veci model doalzi u dve Crna i Crno bela.

Cena pixel 2 uredjaja iznosi 649$ za 64gb verziju i 749$ za 128GB verziju. Cene za pixel 2 XL su 849$ za 64GB i 949$ za 128GB. Oba uredjaja trebalo bi da pocnu sa isporucivanjem 17. oktobra. Svi koji naruce telefon pre oktobra 19. dobice i promo kod za besplatan "home mini" uredjaj o kome vise mozete saznati OVDE.

bottom of page