top of page

Sta je hyper threading kod intel procesora.

Vecina ljudi zna veoma malo sta ustvari hyper threading znaci.Uglavno se misli da su to dodatna jezgra, medjutim stvari nisu bas tako jednostavne.Dakle uzmimo za primer i5 verziju procesora koja ima 2 fizka jezgra i 2 hyperthread jezgra.To nikako ne znaci da je ovaj procesor QUAD-CORE. Ono sto hyper threading predstavlja je u stvari virtualno odvajanje fizickog jezgra kako bi se odredjeni delovi jezgra radili jednu stvar dok bi se drugi fokusirali na druge aplikacije i tako povecali performanse.U nekim slucajevima to moze dovesti do velikih povecanja performansi kao recimo renderovanje nekog videa u pozadini dok surfujete internetom.Medjutim postoje i situacije gde je Hyper Threading potpuno beskoristan.

Savet je da ukoliko kupujete novi procesor obratite paznju da li vas rad na racunaru zavisi od hyper threading-a i da li ce te od istog imati benefite.

Ukoliko ste jednostavni korisnik koji surfuje netom po nekad odigra neku igricu ili odgleda film hypethreading vam zaista nije potreban i mogli bi ste da ustedite koji dinar vise.

Pak ukoliko radite sa zahtevnim aplikacijama i video renderingom svakako se preporucuje koriscenje ovakve tehnologije.

HyperThreading Tech

bottom of page